Valamelyik nap lezsibbadt az agyam vizsgára készülés közben, így úgy gondoltam lazításként takarítok picit (tudom, hatalmas lazítás, de csak így tudom összeegyeztetni a munka-tanulás-háztartás triót). Közben bekapcsoltam a tv-t, kivételesen nem zenét hallgattam közben, hanem irány a TV Paprika, gondoltam hátha közben hallok valami jót. És így is lett. A szakács neve: James Martin. Az ételé: pácolt lazac, vaníliával... vagy valami hasonló. Ebből lett a vaníliás pácolt lazac nálam. Még este rákerestem a pontos receptre. Másnap elővettem a fagyasztóból egy kis darab bőrös lazacot, és el is készítettem. Majd harmadnapon ez lett a vacsora. Eszméletlenül finom. De komolyan. Hal rajongóknak kötelező recept :)
Hozzávalók:
- Bőrös lazac (én egy kis darabbal dolgoztam kb. fél kg lehetett. Az eredeti receptben 1,5 kg-os van, és 200g+200g a többi alkatrész, valamint egész vanília rúd magjai nélkül, én a saját mérethez illően írom a többit)
- 50g porcukor
- 50g tengeri só
- egy rúd vanília fele a magok nélkül ( ugye említettem az omlós keksz receptnél, hogy szükség lesz a mag nélküli vanília rúdra :) )
- Frissen tartó fólia
Elkészítés:
- A vanília rudat daraboljuk fel kisebb darabokra. (kb. 10 részre vágtam)
- Rakjuk egy aprítóba, a porcukorral együtt. Majd indulhat az aprítás, addig, míg kb. egy egynemű anyagot kapunk.
- Ha kész, öntsük ki egy tálba, és keverjük össze a sóval.
- Egy deszkára terítsünk frissen tartó fóliát, több darabot, hogy fedjék egymást.
- A közepére rakjuk a vaníliás-cukros-sós keverék felét.
- Arra rakjuk a lazacot a bőrös felével lefele.
- Majd a lazac tetejére a maradék keverék.
- Alaposan csomagoljuk be, rakjuk egy tálcára, és mehet a hűtőbe 24 órára.
- Másnap mikor elővesszük, csodálatos élénk színe lesz.
- Mossuk le róla hideg vízzel alaposan a pácot, szárogassuk meg, és szeleteljük fel szépen. (Azt hiszem újra kell éleznem a késeimet :D )
Tálalhatjuk. Az eredeti receptben zöld ketchup is volt mellé uborkából, nekem az annyira nem jött össze :D Nem volt hozzá itthon minden... Szóval azt egyenlőre hagyjuk.
Én madársalátával, retekkel és finom parmezánnal tálaltam. Valamint pirítóst falatoztunk mellé. Isteni vacsora!