Eljött az szeptember. Ilyenkor az ember hangulata..., hát...., hogy is mondjam...., nem szárnyal épp az egekben. Vége a nyár gondtalan pillanatainak. Kezdődik az iskola, a bicikliút ismét járhatatlan Sopronban, korán sötétedik, hullanak a levelek, (ami azért fotózás szempontjából csodaszép tud lenni,) jönnek a hűvös reggelek. Szóval ilyenkor az ember kedve azért az idő komorságával egyenes arányosan picit romlik. Így szükségünk van desszertre. Valamire, ami imádni valóan csokis, és tökéletesen kényeztet miközben odakint az őszi eső szemerkél. Viszont nő lévén igyekszem azért az alakomra is odafigyelni :). Ez a desszert tökéletes. Annyira selymes benne a csokimousse, a málna enyhe savanyúsága pedig remek harmóniába hozza az ízeket, és ami a legjobb, lelkiismeret furdalás nélkül ehetjük :)
Gyere szeptember, gyere ősz nyugodtan. Az én ellenszerem már meg van.
Hozzávalók:
A piskótához:
- 4 egész tojás
- 4 ek. eritrit
- 3 ek. pucolt mandula (aprítóban megpörgetve, de ne legyen teljesen por állagú, abszolút jók benne a picit ropogós madula darabok)
- 2 ek. gesztenyeliszt
- 1 ek. kakaópor
- 1 ek. kókuszzsír olvasztva
- +kevés kókuszzsír és kakaó a forma kenéséhez, és szórásához.
A mousse-hoz:
- 20 dkg olvasztott paleo csoki
- 2 tojás (szétválasztva)
- 1 ek eritrit
- 4 dl cocomas (kókusztejszín, ami habbá verhető, hűtve)
- 2 ek. paleo pektin (én az Éden Prémium Pketint használom)
- 25 dkg málna
Díszítés:
- reszelt paleo csoki
Elkészítése:
- A piskótához a tojásokat egy keverő tálba ütjük, mehet bele az eritrit is, majd habverővel magas fokozaton addig keverjük, míg sűrű krém lesz belőle. (8-10 perc).
- A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd a tojáshabba óvatosan beleforgatjuk.
- A végén belecsurgatjuk a kókuszolajat, (ne legyen forró) elkeverjük. Beleöntjük egy alul sütőpapírral kibélelt csatos tortaformába, amit körbe kikentünk egy kevés kókuszzsírral, és megszórtunk kakaóporral, hogy ne tapadjon rá.
- Mehet is a 180 fokra előmelegített sütőbe 15-20 percre. (tűpróba) Ha kész, kivesszük a formából és hagyjuk kihűlni.
- A krémhez a tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat az eritrittel habosra keverjük.
- A csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, kicsit hűlni hagyjuk.
- A tojásfehérjéket kemény habbá verjük.
- Majd a hideg cocomast is kemény habbá verjük. "Félúton" belevegyítjük a pektint is.
- A tojássárgájához hozzákeverjük az olvasztott csokit, majd óvatosan beleforgatjuk a cocomashabot és a felvert tojásfehérjét.
- A málnát egy villa segítségével összetörjük, ízlés szerint édesíthető is.
- A csatos tortaformát kibéleljük folpackkal, beletesszük a kihűlt tortalapot, megkenjük a pürésített málnával, majd a csokimousset is rásimítjuk. Majd megszórjuk a csokiforgáccsal.
- Hűtőben pihentetjük egy éjszakát.
Másnap tálaljuk. Rendkívül selymes állaga eteti magát. Sok sikert, és jó étvágyat hozzá.