Ismét egy Bede Anna recept. És ismét valami olaszos. Mert szeretem. Azt nem mondom, hogy nem kell gyakorolnom még az elkészítését, hogy jobban látszódjanak a gödröcskék, de ízre szenzációs volt. Bár azt elhatároztam, hogy legközelebb a sima rozmaringos változatot késztem el. De az elkésztés óta az egyik kedvenc kenyérfélém.
Hozzávalók:
- 300 g teljeskiőrlésű liszt
- 50 g rétesliszt + a tészta gyúrásához
- 1 kk só
- 1 kk cukor
- 7 g szárított élesztő
- 200 ml langyos víz
- 100 g főtt gesztenye, negyedekre vágva
- pár darab aszalt paradicsom kisebb darabokra vágva
- 1-2 ek. rozmaring
- olívaolaj
Elkészítés:
- Egy nagy tálba tesszük a lisztet, mehet hozzá az élesztő, a só, a cukor, és egy ek. olívaolaj. Majd az aszalt paradicsom, a gesztenye és a rozmaring levelek. Összekeverjük a kezünkkel, hogy nagyjából elvegyüljenek egymással.
- Ezután lassan adagolom hozzá a vizet, és addig dagasztom, amíg a tészta el nem válik az edény falától. Ha nagyon ragacsos lenne, akkor mehet hozzá még pici liszt, de fontos hogy lágy tésztát kapjunk.
- Ha kész a gyúrás, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és meleg helyen duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztát rétesliszttel megszórt deszkára tesszük, és átgyúrjuk.
- Kettéválasztjuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, kézzel szétlapítjuk, és ismét pihentetjük konyharuha alatt 15 percet. Addig előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
- Sütés előtt ismét szétlapítjuk. Ujjal mélyedéseket nyomunk a tésztába. (Ne nyomjuk át.)
- A tetejüket megkenjük olívaolajjal, és alul-felül sütéssel 20-25 perc alatt megsütjük. (Szép aranybarnára.)
- És kész is a csoda. :)
(Az elírásokért elnézést kérek, vonaton írogattam. És nem ment túl gördülékenyen... :) )