Ismét egy Bede Anna által készített recepttel érkezem, igaz, itt-ott én változtattam rajt, és most az én verziómat teszem közzé :) Az alap koncepció természetesen maradt. Vagyis, hogy hő hatására a granola ropogós, isteni illatú és ízvilágú lesz. Csodásan indul vele a reggel!
Aki egyszer elkészíti, rá sem fog nézni többet a boltban kapható változatokra.
Azért szerepel majdnem mindenhol a körülbelül, mert sok helyen nem méregettem, csak öntöttem. Ennél a receptnél felesleges a méregetés. Hagyatkozzunk az érzéseinkre :)
Hozzávalók:
- kb. 300 g zabpehely
- kb. 100 g kesudió
- kb. 100 g mandula (fehér, vagyis a külső, barna résztől megtisztított fajta :) )
- kb. 100 g fenyőmag
- kb. 50 g napraforgómag
- 5 ek. agávészirup (mézzel helyettesíthető)
- 4 ek. olívaolaj vagy olvasztott kókuszolaj is lehet
- 1 kk. só
- ízlés szerint fahéj
- 100 g aszalt vörösáfonya
- kb. 100 aszalt szilva kis darabokra vágva
- 100 g kandírozott narancshéj
- kb. 50 g banánchips
- 1-2 ek. kókuszreszelék
- 100-125 g 70%-os étcsoki apró darabokra vágva (már nem emlékszem mekkora tábla volt :) )
Tálaláshoz:
- natúr joghurt
- gyümölcs
Elkészítés:
- A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
- A zabpelyhet a magokkal együtt egy tálba öntjük, mehet hozzá az agávészirup (vagy méz), aztán az olívaolaj (vagy kókuszolaj), sózzuk, majd jó alaposan összekeverjük.
- Egy sütőpapírral bélelt tepsiben szétterítjük, meghintjük kevés fahéjjal, ismét összekever, szétterít, kis hintés, kever, szétterít :) Azért így csináltam, hogy alaposan járja körbe a fahéj is az anyagot.
- Mehet a meleg sütőbe kb. 7 percre. Majd vegyük ki, alaposan keverjük át, ismét mehet be a sütőbe 7 perce, utána megint vegyük ki, keverjük át, majd jöhet az utolsó 7 perc.
- Amikor elkészült, hagyjuk az egészet kihűlni.
- Majd jön az utolsó lépés a falatozás előtt. Ha kihűlt, mehet az egész ismét egy keverőtálba, beleszórjuk az aszalt gyümölcsöket, a narancshéjat, a banánchipset, a kókuszreszeléket, és a csokit. Összekeverjük, és egy légmentesen zárható akármibe tesszük.
Állítólag 2 hétig tárolható szobahőmérsékleten. Nem tudom, addig még sosem volt meg :D
Fogyasztása: Én görög natúr joghurtot kanalazok rá, és vagy friss gyümölcsöt, vagy a fagyasztóból elővett, majd kiolvasztott erdei gyümölcskeveréket szoktam a tetejére halmozni.
Csodás csemege. És tényleg kenterbe veri az össze bolti vackot :)