Kis gyermekkorom óta ezt a desszertet (is) csinálja édesanyám karácsonykor. Imádom. Vagyis az egész család imádja. Mikor elköltöztem otthonról, elsők között volt ez a recept, amit anyukámtól elkértem. És mivel már olyan !rég! :) volt karácsony, ezért muszáj volt elkészítenem. Különben is, az ilyen desszerteket még alapozó szakasz előtt vagy alapozó szakasz elején kell (szabad) enni :)
Hozzávalók:
A rizshez:
- 1 bögre rizs
- 7 dl tej (6-9 deci. 3 bögre, azzal a bögrével, amivel a rizst is mértük)
- 2 ek vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 ek cukor
A hab elkészítése:
- 7 dl habtejszín (6-8. Tejszíne és a rizs mennyisége válogatja.)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 dkg cukor
Csokiöntet:
- 2 tábla jó minőségű 70%-os étcsoki. (vagy lehet nagyobb is, ki hogy szereti. Én a Lidl-ben szoktam venni)
Elkészítés:
- A rizshez valókat összekeverjük, felforraljuk, majd utána kis lángon kb. 20 percig főzzük, vastag falú lábosban, ha van, vasat is tehetünk alá, hogy biztos ne égjen le.
- 20 perc után lekapcsoljuk, és jól kihűtjük. A fedőt NEM SZABAD közben levenni, hisz a fedő alatt még puhul a rizs.
- Ha jól lehűlt, általában csomós lesz, azt kézzel vagy villával nagyjából szétnyomkodjuk.
- A rizs hűlése közben felverünk 4-5 dl tejszínt egy vaníliás cukorral és 2-3 ek. cukorral. Ha jó kemény, akkor ezt összekeverjük a rizzsel, és egy tálba tesszük. (Lehet valakinek sok ez a tejszín mennyiség, ez nekem sem jön mindig tökéletesen össze. Lényeg, hogy azért több legyen a rizs, mint a tejszín. De ezt az összeállítás közben úgy is látjuk, érezzük.)
- Még 3 dl tejszínt felverünk csak úgy, önmagában. Félretesszük.
- A csokiöntethez az étcsokit gőz felett megolvasszuk. Nekem ennél a típusnál tényleg nem kell semmit beletennem. Gyönyörűen fényes, folyós csoki lesz.
- A habos rizses egyvelegre csorgatunk az öntetből, majd erre halmozzuk a felvert habot, és a legvégén a maradék olvasztott csokival meglocsoljuk (csíkokat, pöttyöket teszünk rá).
- Irány 1 napra (éjszakára) a hűtő.
Másnap pedig ehetjük a habos-babos csodát :)