A palacsinta mellett a szilvás gombóc is nagy kedvenc nálunk. Annyira nem szeretem készíteni, akkor már inkább a palacsinta :D De ugye a szeretett férfiért.... :) (ha már egyszer neki állok, mindig több adagot készítek, és mehet a fagyasztóba. Arra kell figyelni, hogy akkor több liszt kerüljön bele.)
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- kb 20-30 dkg liszt
- 1 ek. búzadara
- 2 ek. olaj, vagy 3 dkg zsír
- 1 tojás
- só
- 12-18 szem szilva
- porcukor
- fahéj
- a forgatáshoz még kevés zsiradék, és zsemlemorzsa
Elkészítés:
- Megfőzzük a krumplit sós vízben (én nem egészben szoktam. Megpucolom, felkockázom, hogy minél előbb megfőljön).
- A szilvát kimagozzuk, és a mag helyére egy-egy kiskanál fahéjas porcukrot teszünk.
- Ha megfőtt a krumpli leszűrjük, áttörjük, és elkeverjük a liszttel, darával, megsózzuk és egy tojással összegyúrjuk. Pihentetés nélkül dolgozzuk ki.
- A tésztából egy kígyó szerű valamit formázunk, majd kb. 12-14 részre osztjuk. (persze ez függ attól, hogy ki mekkora szilvából csinálja, illetve, hogy a kisebb vagy a nagyobb gombócokat szereti. Az enyémek majdnem dupla akkorák, mint amiket párom édesanyja szokott csinálni :) )
- A kis bumszlikat kilapogatjuk, mehet a közepére a szilva, majd gombócot formálunk belőle. Lisztezett deszkára félretesszük.
- Amíg a gombócok létrehozásával fáradozunk, felforraljuk a megsózott vizet. Amikor már lobog, akkor mehetnek bele a gombócok. Arra figyeljünk, hogy ne tapadjon le az edény aljára.
- Közben zsiradékon aranyszínűre pirítjuk a zsemlemorzsát (itt adagot nem nagyon tudok mondani, de ha nagyon muszáj akkor kb 250-350 g-ot használhattam fel. )
- Ha a gombóckáink feljöttek a víz tetejére, még 1-2 percet hagyni kell, utána szűrő segítségével kiemeljük, lecsöpögtetjük, és mehet a pirított zsemlemorzsához. Alaposan összerázzuk az edényben.
- Egyszerre csak 6-7 gombócot főzzünk. Nem jó ha túl zsúfolt a csapat!
Porcukorral meghintve fogyasztjuk.