Facebookon találtam rá teljesen véletlenül egy oldalra, és azon belül egy receptre. Hamar ki is próbáltam, úgy is böjt van, vissza kell fogni a hús fogyasztást. Párom azonnal lecsapott rá, recept sikeresen levizsgázott :)
Hozzávalók:
Tészta:
- 0,5 kg liszt
- 125 ml tej
- fél kocka élesztő
- 2 ek. cukor
- 2 db tojás
- 1 dl olaj
- csipet só
Vanília szósz:
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 4 ek. cukrot
- 750 ml tej
Egyéb hozzávalók (ízlés szerint):
- dió
- porcukor
- fahéj
- margarin (olvasztva kb. 1 dl lehetett)
- rum aroma (2 mini kupaknyit tettem bele)
Elkészítés:
- A meleg, picit megcukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt
- Addig összekeverjük a tészta többi hozzávalóját, majd végül a felfuttatott élesztőt is hozzáöntjük, majd összegyúrjuk alaposan az egészet.
- Egy órát kelesztjük.
- Miközben kel a tészta, elkészítjük a szószt: a vaníliás pudingport, a cukorral és a tejjel kikeverjük, és addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. (Nem lesz nyilván olyan sűrű, mint a puding, hiszen másfélszer annyi tejjel készül - aki rendes sodót akar készíteni, annak hajrá, de higgyétek el, ezzel is tökéletes)
- Amikor a tészta megkelt 24 részre osztjuk. Mindegyiket kis golyóvá formázzuk és vajazott, lisztezett (és most ugrott be, hogy én csak vajaztam, de nem liszteztem :) ) tepsibe tesszük, úgy, hogy picit összeérjenek a golyócskák. (A tepsi mérete legyen akkora, hogy a további kelesztés, majd sütés után ne maradjon üres hely közöttük).
- Ezután fél bögre rumaromával elkevert olvasztott vajat locsoljunk egyenletesen rájuk, végül szórjuk meg a cukor-dió-fahéj keverékével - ebből mehet kicsi a tészta alá is.
- Még fél órát kelesztjük, majd 170 fokos sütőben, légkeverésen addig sütjük, amíg a teteje aranybarna nem lesz. (kb. 20 perc lehetett.... bevallom kivételesen nem néztem.)
A vaníliás öntettel leöntve tálaljuk.