Life Advice

Aranygaluska

2015.02.27. 07:00 | N.di | Szólj hozzá!
Aranygaluska Tovább

Facebookon találtam rá teljesen véletlenül egy oldalra, és azon belül egy receptre. Hamar ki is próbáltam, úgy is böjt van, vissza kell fogni a hús fogyasztást. Párom azonnal lecsapott rá, recept sikeresen levizsgázott :) 

 

dsc_0639.jpg

 

Hozzávalók:

Tészta:

  • 0,5 kg liszt
  • 125 ml tej
  • fél kocka élesztő
  • 2 ek. cukor
  • 2 db tojás
  • 1 dl olaj
  • csipet só

Vanília szósz:

  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 4 ek. cukrot
  • 750 ml tej

Egyéb hozzávalók (ízlés szerint):

  • dió
  • porcukor
  • fahéj
  • margarin (olvasztva kb. 1 dl lehetett)
  • rum aroma (2 mini kupaknyit tettem bele)

 

Elkészítés:

  • A meleg, picit megcukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt
  • Addig összekeverjük a tészta többi hozzávalóját, majd végül a felfuttatott élesztőt is hozzáöntjük, majd összegyúrjuk alaposan az egészet.
  • Egy órát kelesztjük.
  • Miközben kel a tészta, elkészítjük a szószt: a vaníliás pudingport,  a cukorral és a tejjel kikeverjük, és addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. (Nem lesz nyilván olyan sűrű, mint a puding, hiszen másfélszer annyi tejjel készül - aki rendes sodót akar készíteni, annak hajrá, de higgyétek el, ezzel is tökéletes)
  • Amikor a tészta megkelt 24 részre osztjuk. Mindegyiket kis golyóvá formázzuk és vajazott, lisztezett (és most ugrott be, hogy én csak vajaztam, de nem liszteztem :) ) tepsibe tesszük, úgy, hogy picit összeérjenek a golyócskák. (A tepsi mérete legyen akkora, hogy a további kelesztés, majd sütés után ne maradjon üres hely közöttük). 
  • Ezután fél bögre rumaromával elkevert olvasztott vajat locsoljunk egyenletesen rájuk, végül szórjuk meg a cukor-dió-fahéj keverékével - ebből mehet kicsi a tészta alá is. 
  • Még fél órát kelesztjük, majd 170 fokos sütőben, légkeverésen addig sütjük, amíg a teteje aranybarna nem lesz. (kb. 20 perc lehetett.... bevallom kivételesen nem néztem.)

 

A vaníliás öntettel leöntve tálaljuk.

 

Tovább a poszthoz

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://lifeadvice.blog.hu/api/trackback/id/tr387223819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása