Nálunk ez az egyik favorit vasárnapi étel. Nincs olyan aki ne szeretné. Igaz, utána ne nagyon készüljünk randizni, hisz a fokhagymának elég intenzív illata tud lenni :)
Hozzávalók:
- 5 szelet sertéskaraj
- 5-6 közepes burgonya
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 ek. liszt
- 1 db tojás
- 3 dl tejföl
- 10 dkg sajt
- só, bors
- + liszt a forgatáshoz
Elkészítés:
- A hússzeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. Hagyjuk álni, míg a többi hozzávalóval elkészülünk.
- A burgonyát megpucoljuk, majd nagylyukú reszelőn lereszeljük. Félretesszük fél órára. Az idő leteltével alaposan kinyomkodjuk a levét.
- Hozzá teszünk 1 tojást, 3 ek. lisztet, és 2 nagyobb gerezd fokhagymát pépesítve. Sóval, borssal ízesítjük.
- A hússzeleteket lisztben megforgatjuk, majd a reszelt burgonyás masszában is úgy, hogy mindkét oldalát beterítse. (Én egy deszkára szoktam felsorakoztatni a hússzeleteket. Egyik oldalukra feltapicskolom a krumplis bundát, majd mielőtt beletenném a forró olajba, a másik oldalára is felnyomkodom a krumplis "trutyit". Nem a legtisztább munka, de megéri a fáradozást :) )
- Bő, forró olajban kisütjük. Én fritőzben szoktam, 170°C-on. Ha megsült, papírtörlőre szedve leitatjuk az olajat.
- Amíg sülnek a húsok, tejfölbe belenyomunk 2 gerezd fokhagymát, abba is teszünk kevés sót, borsot, és a még meleg húsra rákanalazzuk, majd reszelt sajtot szórunk rá.
Díszítésként meg lehet szórni petrezselyemmel, snidlinggel, újhagymával. Rizses körettel a legfinomabb :)