Itt a medvehagyma szezon!!! Rajongásig szeretem! Amellett, hogy nagyon finom, nagyon jó hatással van gyomorra, fejfájásra, magas vérnyomásra. Ehetjük magában, levesként, húsos ételeket ízesíthetünk vele. De kiváló péksütemények is készíthetőek belőle. Én elsősorban egy sajtkrémes változatot mutatok meg. Könnyű elkészíteni, és Isteni finom! :)
Hozzávalók:
Tésztához:
- 70 dkg liszt
- 2 egész tojás
- 1 kispohár kefir
- 1 dl olaj
- 6 dkg cukor
- só
- 1,5 dl langyos tej
- 5 dkg friss élesztő
Krémhez:
- 10 dkg vaj
- só
- 2 200g-os tömlős sajtkrém
- 1 nagyobb csokor medvehagyma
Tetejére:
- 1 tojás
- szezámmag
Elkészítés:
- Az élesztőt a cukros langyos tejben felfuttatjuk.
- A lisztet egy keverőtálba tesszük, hozzáöntjük az élesztős tejet, és a többi hozzávalót és alaposan összedolgozzuk.
- Lisztezett deszkán még egy picit átgyúrjuk, majd 4 részre osztjuk. 30 percig pihentetjük.
- A vajat felolvasztjuk, és habosra keverjük a sóval és a tömlős sajttal, belekeverjük az apróra vágott medvehagymát.
- A tésztákat kb. 30 cm-es átmérőjűre kinyújtjuk. Az egyiket megkenjük a medvehagymás krém felével, majd ráterítünk egy másik réteg tésztát. Kicsit még nyújtunk rajta.
- 16 részre (cikkelyre) vágjuk, és mint a kiflit, feltekerjük, sütőpapíros tepsire tesszük.
- A megmaradt 2 tésztával ugyan így járunk el.
- További 30 percet pihentetjük.
- Tojással megkenjük, köménymagot szórunk a tetejére, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt megsütjük. (Alul-felül sütés)