A húsvéti asztalra valami mutatós, finom, és könnyen elkészíthető tortát akartam készíteni. A sok sonka után kifejezetten jól esett ez az epres csoda. Eper eperrel és könnyed habbal.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 220 g vaj
- 220 g liszt
- 1 tk sütőpor
- 220 g porcukor
- 4 tojás
- csipet só
Töltelékhez:
- 250 g friss eper (+ eper a tetejére)
- 2 tk bourbon vaníliás cukor
- 150 g eperlekvár
Habhoz:
- 2 dl növényi tejszín
- 100 g porcukor
Elkészítés:
- A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk csipet sóval.
- A sárgákhoz hozzáadjuk a cukrot és a vajat (olvasztva) és habosra keverjük.
- Ekkor hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, és simára keverjük.
- Ezután beleforgatjuk a tojásfehérjét is.
- A tortaforma alját papírral kibéleljük, az oldalát margarinnal kikenjük és beleöntjük a masszát.
- 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 20 perc alatt megsütjük.
- Ezután rácsra tesszük, hogy teljesen kihűljön, az aljáról pedig még melegen eltávolítjuk a papírt.
- Töltelékhez: szeleteljük fel az epret, adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a lekvárt, forraljuk össze, és hűtsük le. (Természetesen házi eperlekvárt használtam :) )
- Ha a piskóta és az epres lekvár is szoba hőmérsékletűre hűlt, a piskótát félbe vágjuk és az alsó lapot megkenjük az epres lekvárral. (Hivatalosan külön kellene sütni az alsó és a felső lapot, nekem így egyszerűbb...)
- A hideg tejszínt a cukorral kemény habbá verjük, majd 3/4 részét rásimítjuk a tortára.
- Erre ráillesztjük a tetejét, és eredeti recept szerint megszórjuk porcukorral, én azonban ide rákentem a maradék habot, és eperrel díszítettem.
Nagyon finom torta. Valóságos eperbomba.