Itt a nyár, itt a kánikula, mi másra lenne szükségünk ilyenkor, mint a tikkasztó forróságban egy jó hideg és üdítő meggy levesre. Ez egy gyorsan elkészíthető, hűsítő nyári leves.
Hozzávalók:
- 1,2 kg meggy (nettó súly, magozva)
- 1 egész fahéj
- 5-6 szegfűszeg
- 160 g cukor
- 1 citrom
- 2 dl tejszín
- 1 ek. liszt
- csipet só
Elkészítés:
- Az eleje egy picit macerás, ha valaki nem szereti a magokat köpködni evés közben (mint az én pici párom :) ). Vagyis kezdjük a meggy unalmas magozásával.
- Ha ez a szenzációs folyamat meg van, akkor a meggyet tegyük egy edénybe, a cukorral, és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Reszeljük bele egy citrom megmosott héját. Illetve tegyünk bele egy fahéjat (én egy egészet daraboltam fel klopfolóval egy kedves kis mozdulattal), és 5-6 szegfűszeget.
- Forraljuk kb. 10 percig.
- Addig a tejszínt keverjük el a liszttel.
- Higítsuk a levessel egy picit, majd óvatosan folyamatos kevergetés mellett öntsük az egészet a leveshez. Fontos, hogy ne a lobogó leveshez.
- Ha már szépen elvegyült minden mindennel, akkor lehet ismét picit forralni, illetve jöhet az íz végleges beállítása. Amihez a citrom levét belenyomjuk, először csak az egyik felét, majd ha kívánja még az ízlelőbimbónk, akkor a másik felét is. Valamint ha kell, mehet még bele cukor, valamint egy csipet só.
Nincs más hátra, mint jól lehűteni, és jóízűen elfogyasztani.