Nagyon szeretem a sült vagy grillezett zöldségeket, de érdekes módon, a padlizsánt nem tudom úgy megenni, csak krém formájában. Úgy viszont töménytelen mennyiségben. Évekkel ezelőtt barátnőimmel (3 testvér + én :) ) egy olyan verziót "dolgoztunk ki", amit a körülöttünk levő gyerkőcök is elfogyasztanak (vagyis az ő gyermekeik. Ami akkor 2 volt, mára megduplázódott :) ) Így egy kicsit eltértünk a klasszikus padlizsánkrém hozzávalóktól és egy-két alkatrésszel turbózva egy kellemesen lágy, krémes, mégis enyhén darabos finomságot kaptunk. Aztán a kész terméket ketté szedtük és a "felnőtt" verzióba csempésztünk némi csípős érzést is :)
Hozzávalók:
- 1 db padlizsán
- 1-2 ek olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma (hajszálvékonyra szeletelve)
- 1 szál újhagyma (apróra vágva)
- 1 tk mustár
- fél kk pirospaprika
- 1 tk tejföl
- 1 tojás sárgája
- só, bors, ízlés szerint
- néhány csepp tabasco (opcionális)
Elkészítés:
- A megmosott és szárazra törölt padlizsánt 180 ºC-ra (légkeverésen) előmelegített sütőbe tesszük és 25 percig sütjük, majd átfordítjuk, és még egyszer 20-25 percig sütjük. Akkor kész a padlizsán, amikor a héja ráncosodik.
- A padlizsán szárát levágjuk, héját lehúzzuk, és húsát kisebb darabokra összevágjuk, villával enyhén darabosra pépesítjük.
- Hozzáadjuk a többi alapanyagot. Alaposan összekeverjük.
- Pirított kenyérrel tálaljuk.
Kevés munkával mennyei krém. A gyerekek is falták :)