Life Advice

Homemade Hot Dog

2015.11.02. 11:09 | N.di | Szólj hozzá!
Homemade Hot Dog Tovább

Egyik kollégámmal még nyáron néztük milyen jól "pörög" a mellettünk lévő autómosó. Sok barátunk, ismerősünk is odajár, és piszkáltuk őket a sorban állás közben, hogy: Egy jó Hot Dog? Jól jönne? Mindegyik ráugrott volna kapásból. Így el kezdtünk agyalni, hogy mi lenne ha. Hetekig nem tudtunk másról beszélni. Már a nevét is kitaláltuk. Alapból az a környék nagyon fellendült, és hasonló Street Food-os téma nincs a közelben. Szóval még mindig lógunk a témán, hogy nyáron esetlegesen belevágunk :) De addig is.

Az egyetemen van egy olyan tárgyunk, hogy Értékelemzés. Két csoporttársammal elhatároztuk, hogy mi a Hot Dog-ot fogjuk témának választani. Amit ugyebár képpel is kell illusztrálni. Így feláldoztam :D magam, mint igazi hülye gasztro-közgazdász :) 

A végeredmény egy fenséges csemege. Amihez nyilván hozzájárul az otthon készített hot-dog kifli is, meg persze a kiváló minőségű grill kolbász.

 

Aki egy jót akar enni, ki ne hagyja!!!

 

dsc_0186_masolata.jpg

 

Hot Dog kifli

 

dsc_0184_masolata.jpg

 

Hozzávalók (10 db kifli)

  • 80 ml tej
  • 25 g élesztő
  • 1 kiskanál kr. cukor
  • 500 g liszt
  • 1 db tojás
  • 50 ml étolaj
  • 1 kisebb burgonya megfőzve, krumplinyomóval átnyomva
  • 1 púpozott mokkáskanál só
  • 140 ml kefir (kis doboz)

A kenéshez:

  • 50 g margarin olvasztva
  • 1 db tojás

 

Elkészítés:

  • A meleg tejbe tesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. Egy konyharuhával lefedjük. Megvárjuk amíg felfut. Kb 10 perc.
  • Egy tálba tesszük a lisztet, a tört-főtt burgonyát, a sót, a tojást, az olajat, a kefirt és a felfuttatott élesztőt. Jól összegyúrjuk, dagasztjuk.

 

hotdog_3.jpg

 

  • Tiszta konyharuhával letakarva meleg helyre tesszük 1 órára, amíg a duplájára kel.
  • Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk és 5 db-ra osztjuk.
  • Egyenként kb. 25 cm átmérőjű négyzeteket nyújtunk belőle.
  • Megkenjük a tésztát a margarinnal és az egyik csücskétől a másikig feltekerjük.
  • Félbe vágjuk őket és egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Letakarva pihentetjük 40 percig.

 

hotdog_4.jpg

 

  • A 40 perc elteltével szépen megduzzadnak. Felverünk egy 1 tojást és megkenjük a kifliket.
  • 180 C fokra előmelegített sütőben alul-felül sütési beállításon, 25 perc alatt szép pirosra sütjük. (Ha valaki légkeverésen süti, amit az ilyen dolgoknál mint kifli, kenyér, kalács nem javaslok, akkor 15 perc elteltével egy fóliával takarja le, különben meg fog égni.)

 

A Hot Dog

 

Rengeteg variálási lehetőség van. Mind a kolbászt, vagy húst illetően, mind a szószt illetően. Alapból grill dolgokból indulunk ki. De gondolni kell azokra is, akik nem esznek húst, de a hal még belefér.

Szóval vegyünk egy halfilét. Azt pácoljuk be kb. 12 órára. A páchoz nem kell más, mint kevés olivaolaj, , fehérbors, 1-2 gerezd fokhagyma, és valamilyen halhoz illő fűszer. Én most a páchoz rozmaringot használtam. Tegyük ezeket egy tálba, úgy, hogy alaposan bedörzsöltük vele a halat, fedjük le fóliával és mehet a hűtőbe érni. Én ennél most lazacot használtam. Még nyáron a Lidl-ben lehetett venni egy tálcát 1000,- Ft-ért. Tudom, nem olcsó, de itt most a minőség volt a lényeg.

 

hotdog_1.jpg

 

Ha letelt a pácolási idő, késes aprítóba szórtam a halat a tál tartalmával együtt, egy lilahagyma és kevés petrezselyem társaságában. És krémes állagot gyártottam belőle. Amit tovább fűszereztem még kevés sóval, egy-két csepp tabasco-val, és kevés borsikafűvel. Imádom a halat párosítani ezzel a fűszerrel, tökéletesek együtt.

Ha elértük a kellő ízvilágot, akkor mehet hozzá kevés zsemlemorzsa, hogy legyen tartása, illetve citrom, mert az kihagyhatatlan a halból. :) 

Majd szépen megpróbáljuk kolbász alakra formálni.

______________________________________________________________________________________________

A többi hozzávaló, már csak ízlés kérdése. 

Én csináltam tzatziki salátát is, mert jól megy a halhoz és a grillezett ételekhez.

Tzatziki saláta:

  • 1 kígyóuborka
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl joghurt

Tzatziki elkészítése:

A kígyóuborkát lereszeljük besózzuk, majd hagyjuk állni fél órát. Amint levet eresztett, kinyomkodjuk és összekeverjük a joghurttal. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, megkeverjük, és 1 órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

______________________________________________________________________________________________

Csináltam házi burgonya chips-et, mert baromi jó, ahogy az ember beleharap ebbe az otthon készített csodába,és ropog a fogai között a chips. Egy plusz íz. Vékonyan felszeltem a burgonyát, konyharuhával leitattam a felesleges vizet róla, és forró olajban kisütöttem.

A másik szósz nálam amit grilles ételeknél használok, a joghurtos-balzsamecetes szósz. Kb. 1 dl joghurtba 1 ek. balzsamecetet teszek. Kicsit sózom, borsozom, és kész. Nagyon finom, érdemes kipróbálni.

______________________________________________________________________________________________

 

Nyilván a legfontosabb a grillkolbász. Ennél nem szabad spórolni. Sajnos vettem már olyat, ami ehetetlen volt. Én mondjuk könnyen vagyok az osztrák határ mellett. Az első faluban - ami biciklivel oda-vissza 40 perc :) - két kiváló maszek hentes is van. Imádom a termékeiket. De a legtöbb áruházban is már kapható kiváló minőségű grill kolbász, illetve érdemes itthon is felkeresni a még megmaradt maszek henteseket. Akik nem a gyors páccal dolgoznak. Szerencsére nekem ilyen beszállító ismerősöm is van :) 

Szóval ha meg van a grill kolbász, akkor jöhet az egyik legélvezetesebb rész, a grillezés. Nyáron persze kint a szabadban, télen, meg rossz időben marad a konyhában a kompakt grill. A kolbászokon kívül mehet minden féle grill zöldség még a Hot Dogunkba. Én elsősorban a cukkinit és a gombát favorizálom.

 

hotdog_2.jpg

 

Mehet a pirított szalonna, és persze a friss zöldség hegyek. Saláta, (ami nálam vagy vegyes saláta, vagy rukkola, vagy bébi spenót. A halasba speciel bébi spenót volt. Tökéletesen illenek egymáshoz) paradicsom, retek. És a sajtot se hagyjuk ki.

______________________________________________________________________________________________

Ha minden elő van készítve, jöhet az összeállítás.

Amit azzal kezdünk, hogy a Hot Dog kifli belsejét egy picit megpirítjuk száraz serpenyőn, majd utána mind két felét megkenjük vékonyan mustárral. Aztán jöhet a saláta, a sajt, és a többi a fantáziánkra van bízva, hogy mit mivel párosítunk. Én most nem mentem bele a vadabb ízekbe, de rengeteg variálási lehetőség van. A kapros-juhtúróstól kezdve a csípős paprikás, kolbászosig bezárólag. 

 

hotdog_5.jpg

 

Tényleg lehet játszani az ízekkel, és érdemes is!!! :)

Jó étvágyat! :)

 

 

Tovább a poszthoz

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://lifeadvice.blog.hu/api/trackback/id/tr698043358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása