Imádom a kekszeket. De talán ezt már egy-két receptnél említettem. Viszont régóta kerestem már valami Istenien omlós típust. Azt az igazi olasz stílusút. Ééééés.... Sikerült. Meg lett. Egyszer csak ott díszelgett előttem a monitoron. Olvas... gondolkodik... van itthon minden. Irány a konyha.
Szenzációs végeredmény. IGAZI olasz keksz. A jobbik fajtából. Kötelező elkészíteni minden keksz fanatikusnak :)
Hozzávalók:
- 200 g VAJ!!!
- 120 g cukor
- 1 tojássárgája
- 280 g liszt
- 1 rúd vanília
Elkészítés:
- Egy keverőtálba kimérjük a cukrot, mehet bele a tojássárgája, és a félig felolvasztott vaj (lehet szobahőmérsékletű is, én így jobban szeretem).
- Kihabosítjuk.
- Felvágjuk a vaníliát, a belsejét kikaparjuk, mehet a habos cukros vajhoz. (A vanília rudat rakjuk félre, jönni fog egy baromi jó lazacos recept, amihez ezt fogjuk felhasználni.)
- Ezután mehet bele a liszt. Kész tésztává gyúrjuk. (Enyhén ragacsos lett nekem.)
- Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- A tésztából megpróbálunk azonos méretű darabokat csípni és gombócot formázunk belőle. (kb. diónyi nagyság. Az eredeti recept elkészítőjének 35 darab lett, nekem csak 22 :) )
- A gombócokat a sütőpapírra helyezzük, és egy kekszpecséttel kilapítjuk. (Ha nincs, jó egy pohár alja is.)
- Ha nagyon ragadna, lehet picit lisztezni.
- Amikor kész, mehet a sütőbe kb. 10-12 percre. Ha a szélük picit kezd barnulni, akkor van készen.
- Kivesszük, a sütőpapírt lehúzzuk a tepsiről, és így hagyjuk kihűlni.
És ilyen egy fotós bögréje :)
Jöhet egy finom kávé (esetleg tea vagy kakaó) és fél óra nyugalom,miközben együtt elfogyasztjuk őket :)
Forrás: http://sutitakarok.cafeblog.hu/2014/06/03/omlos-vajas-keksz/