Life Advice

Citromos-zöldborsós rizottó

2017.02.10. 07:00 | N.di | Szólj hozzá!
Citromos-zöldborsós rizottó Tovább

Bár én többnyire hús párti vagyok, a legtöbb tésztaételemhez is teszek valamilyen húst valamilyen formában, valamelyik nap elért az a pont, mikor nem bírtam ránézni a húsra. Valami igazán könnyed, laza, üde kajára vágytam. Aminek az elkészítése is egyszerű. Gyors kutakodás után a kamrában találtam még bontatlan állapotban egy doboz rizottó rizst. A fagyasztóban volt tavalyról elrakott zöldborsó, a konyhapulton pedig árválkodott egy citrom. Így megszületett a gyors, laktató, könnyed rizottó ötlete. Tökéletes választás volt. Így nem tartom magamban a receptet :)

 

rizotto.jpg

 

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 deci száraz fehérbor
  • 1-1,5 l zöldségalaplé
  • 20 dkg rizott rizs
  • kb 10 dkg zöldborsó
  • 1 citrom (vagy fél, ki hogy szereti)
  • 2 dkg vaj
  • parmezán ízlés szerint
  • kevés olívaolaj
  • (ha szükséges a végén só, bors) 

 

Elkészítés:

  • Az olívaolajon megpárolom az apróra vágott hagymát, kicsit később a zúzott fokhagymát, majd hozzá keverem a rizst, és anélkül, hogy megégetném, opálosra pirítom.
  • Majd felöntöm a deci borral, és addig kevergetem, míg felisszák a bort a rizsszemek.
  • Ezután az alaplét fokozatosan, merőkanalanként adagoljuk a rizshez, folyamatos kevergetés mellett. A következő mennyiséget csak akkor szabad hozzákeverni, ha az előzőt már teljesen beszívta a rizs.
  • A zöldborsót forrásban lévő sós vízben 3-5 percig főzzük, majd leszűrjük.
  • A harmadik adag alaplé után a rizshez adjuk a borsót, belereszeljük a citrom héját, és fél citrom levét.
  • Folytatjuk a folyadék adagolását, kevergetését. A vége fele fokozatosan csökkenteni kell a hozzáadott alaplé mennyiségét, nehogy túl maszatos legyen.
  • Amikor a rizsszemek megpuhultak, megkóstoljuk, ha kell sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a vajat, amivel alaposan összeforgatjuk. Majd itt szoktam én egy marék reszelt parmezánt is belekeverni. 

 

Tálaláskor lehet még rá citromot csurgatni, valamint megszórni még parmezánnal. 

 

Tovább a poszthoz

Facebook hozzászólás

Blog.hu hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://lifeadvice.blog.hu/api/trackback/id/tr712243808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.12. 09:42:08

Becsületes munka! Tán csak annyit tennék hozzá, hogy az alaplének is forrnia kell nagyon picit - hamarabb végzel, az íz is kellemesebb lesz.
Ja, és a zöldborsót ne főzd elő! Két kanál alaplé elfogyása után megfő a rizsben is, és nem dobod ki a finom főzőlevet sem :)

N.di 2017.02.12. 18:27:57

@Andrass9: Nagyon szépen köszönöm a tanácsokat, meg fogom fogadni :)
süti beállítások módosítása