Bár én többnyire hús párti vagyok, a legtöbb tésztaételemhez is teszek valamilyen húst valamilyen formában, valamelyik nap elért az a pont, mikor nem bírtam ránézni a húsra. Valami igazán könnyed, laza, üde kajára vágytam. Aminek az elkészítése is egyszerű. Gyors kutakodás után a kamrában találtam még bontatlan állapotban egy doboz rizottó rizst. A fagyasztóban volt tavalyról elrakott zöldborsó, a konyhapulton pedig árválkodott egy citrom. Így megszületett a gyors, laktató, könnyed rizottó ötlete. Tökéletes választás volt. Így nem tartom magamban a receptet :)
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 deci száraz fehérbor
- 1-1,5 l zöldségalaplé
- 20 dkg rizott rizs
- kb 10 dkg zöldborsó
- 1 citrom (vagy fél, ki hogy szereti)
- 2 dkg vaj
- parmezán ízlés szerint
- kevés olívaolaj
- (ha szükséges a végén só, bors)
Elkészítés:
- Az olívaolajon megpárolom az apróra vágott hagymát, kicsit később a zúzott fokhagymát, majd hozzá keverem a rizst, és anélkül, hogy megégetném, opálosra pirítom.
- Majd felöntöm a deci borral, és addig kevergetem, míg felisszák a bort a rizsszemek.
- Ezután az alaplét fokozatosan, merőkanalanként adagoljuk a rizshez, folyamatos kevergetés mellett. A következő mennyiséget csak akkor szabad hozzákeverni, ha az előzőt már teljesen beszívta a rizs.
- A zöldborsót forrásban lévő sós vízben 3-5 percig főzzük, majd leszűrjük.
- A harmadik adag alaplé után a rizshez adjuk a borsót, belereszeljük a citrom héját, és fél citrom levét.
- Folytatjuk a folyadék adagolását, kevergetését. A vége fele fokozatosan csökkenteni kell a hozzáadott alaplé mennyiségét, nehogy túl maszatos legyen.
- Amikor a rizsszemek megpuhultak, megkóstoljuk, ha kell sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a vajat, amivel alaposan összeforgatjuk. Majd itt szoktam én egy marék reszelt parmezánt is belekeverni.
Tálaláskor lehet még rá citromot csurgatni, valamint megszórni még parmezánnal.