Vasárnap lévén, úgy gondoltam nem maradhat az asztal desszert nélkül. És mivel még mindig van bőven a tavalyi dióból, azt próbáltam hasznosítani. Nem lett a legszebb a látvány, de az íz kárpótol mindenért. Legközelebb több időt szánok az elkészítésre és akkor egyensúlyban lesz a kettő. Egy régebbi Nők Lapja konyhájából van a recept.
Hozzávalók:
- 15 dkg + a formához liszt
- 1 csipet só
- 3 db tojás
- 1 dl tej
- 10 dkg vaj
- 1 csipet fahéj
- 1 csomag sütőpor
- 4 dkg (darabolt) dió
- 4 dkg darált dió
- 16 dkg porcukor
- fél db vaníliarúd kikapart magjai
Krém:
- 10 dkg cukor
- 2 dl tej
- 12 dkg vaj
- 2 dkg (darált, pörkölt) dió
- 1 kupaknyi rumaroma
- fél csomag vaníliás pudingpor
Bevonat:
- 4 dkg étcsokoládé
- pár db fél diszítéshez dió
- 13 dkg fehér csokoládé
Elkészítés:
A puha margarint a porcukorral és a tojásokkal kihabosítjuk. A száraz hozzávalókat összekeverjük, a tojásos részbe forgatjuk, közben a tejet is beleadagoljuk. A masszát kivajazott, kilisztezett forma háromnegyedéig töltjük, 180 °C-ra előmelegített sütőben légkeverésen kb. 30-40 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Kiborítjuk, hagyjuk teljesen kihűlni.
A pudingport és a cukrot elkeverjük a tejben, sűrű krémet főzünk belőle, hagyjuk kihűlni, majd a puha margarint, a darált diót és a rumaromát hozzáadva kihabosítjuk. A kihűlt kuglófot 3-4 karikába vágjuk, és a krémmel egyenletesen összerétegezzük.
A bevonathoz a kétféle csokoládét gőzfürdő fölött felolvasztjuk, majd a kuglóf tetejét márványosan bevonjuk vele: leöntjük a fehérrel, majd megcsorgatjuk az étcsokoládával. Mielőtt megdermedne, fél diódarabokkal díszítjük.
Jó étvágyat!