Nagyon szeretem az olasz konyhát, és ha hazalátogatok szüleimhez, anyukám mindig valami szenzációs fogással kápráztat el engem meg a pocim. Legutóbb egy brutál finom Lasagne-t készített, azonnal követeltem a receptet, és azóta már el is készítettem, annyi különbséggel, hogy én a paradicsomszószt saját paradicsomból készítettem. Totál brutál kaja. Ezt muszáj kipróbálni!
Hozzávalók:
A palacsintához:
- 10 dkg finomliszt
- 2 db tojás
- 3 dl tej
- 2 dl szódavíz
- 1 csipet só
- 50 ml napraforgó olaj
A raguhoz:
- 2 ek olaj
- 100 g füstölt szalonna vagy tarja
- 1 kis fej hagyma
- 300 g darálthús
- 1 gerezd fokhagyma
- bazsalikom
- rozmaring
- 3 dl paradicsompüré (én sajátot használtam, melynek a receptje itt található)
- só, bors
Béchamel-hez (tejmártáshoz):
- 35 g teavaj
- 35 g liszt
- 3 dl tej
- cayeni bors
- szerecsendió
- só
- 250 g ricotta
+ sajt a szóráshoz (min. 100 g)
Elkészítés:
A palacsinta. kb. 12 darab lesz belőle, szóval valószínű marad majd nassolni 1 vagy 2 darab :)
- Itt most hagyjuk a gépeket, használjunk kézi habverőt, sokkal jobb lesz szerintem a tészta.
- A tojásokat egy csipet sóval felverjük.
- Felváltva adagoljuk hozzá a tejet és a lisztet, és csomómentesre keverjük.
- Hozzáadjuk a szódát.
- Az első palacsinta sütése előtt kevés olajat teszünk a serpenyőbe, és jól felforrósítjuk.
- A többi olajat a palacsintatésztához keverjük, így a továbbiakban a serpenyőt nem kell olajozni.
A ragu:
- A raguhoz az olajon megpirítjuk a hagymát és a szalonnát, vagy tarját.
- Hozzáadjuk a darálthúst, a zúzott fokhagymát, és a 2 dl vízzel higított paradicsompürét.
- Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, lassú tűzön 1 órát főzzük.
A Béchamel:
- Vajból és a lisztből világos mártást készítünk.
- Állandó keverés mellett forró tejjel felengedjük.
- Sóval, Cayeni borssal, szerecsendióval ízesítjük, és lassú tűzön kb. 15-20 percig főzzük.
- Ha kész, belekeverjük a ricottát.
Összeállítás:
- Alulra leteszünk csúsztatva 2 palit, hogy elfedjék a jénai alját.
- Rákenjük a mártást, aztán újra pali. Majd ragu, és reszelt sajt.
- Pali, mártás, pali, ragu, reszelt sajt.
- Míg a hozzávalók el nem fogynak.
- A tetejére béchamel és reszelt sajt.
170-180 fokra előmelegített sütőbe tesszük addig, míg a sajt megpirul a tetején.
Jó étvágyat hozzá. Buon appetito! :)