A szeptemberi Good Food magazinban volt egy cikk Németh Jucival, aki a hazai zenei élet egyik, szerintem évek óta meghatározó tagja és nem az unalmas "popszakmából". Mivel egy városból származunk, érdeklődve olvastam a vele készült riportot, és felcsillant a szemem, amikor az aszalt szilvás bableves receptjét megláttam. Azon nyomban bevillant gyerekkorom, amikor Kapuváron nagymamámnál a szeptemberi napsütésben az udvaron ültünk bátyámmal és unokatestvéreimmel, ölünkben egy-egy tányér tele ezzel a csodával. Miközben írom a sorokat is nagyokat nyelek, és mosolyogva gondolok vissza azokra a régi szép időkre :)
Nálam ez egy nosztalgia leves tele kellemes emlékkel és szenzációs ízvilággal. Egyszerűen muszáj kipróbálni!
Hozzávalók:
- 30 dkg szárazbab
- só
- 1 csomag magozott aszalt szilva (15-20 dkg)
- cukor
- 15 dkg tejföl
- 1 ek. liszt
- 1 tk. ecet
Elkészítés:
- A szárazbabot előző nap beáztatjuk.
- Másnap leszűrjük, majd felengedjük vízzel és majdnem puhára főzzük. Ami kb. 40-60 perc, nagyban befolyásolja a bab milyensége. ( Én a 30 dkg-hoz kb másfél liter vizet szoktam önteni.)
- Úgy fél óra főzés után lehet sózni, cukrozni, én 2 tk. sóval és 3 ek. cukorral szoktam indítani, aztán jöhet a kóstolgatás, és az ebből még egy kicsit, abból még egy csipetet.
- Amikor a bab már szinte teljesen puha, beleszórjuk az aszalt szilvákat, elkeverjük.
- Hagyjuk, hogy a szilva egy picit megszívja magát.
- A tejföllel kikeverjük csomómentesre a lisztet, majd egy kevés levessel hígítjuk és az egész mehet a bablevesbe. Véglegesítjük az ízeket egy kevés ecettel. Ilyenkor már ne forraljuk túl, csak egyet melegítsünk rajta.
Jó étvágyat hozzá!