Már említettem, hogy van egy gluténérzékeny kolléganőm. Rendelt egy olyan nevű újságot, hogy Meglepetés - Mentes konyha. Aztán neki nem nagyon tetszettek a benne lévő receptek, én viszont kapásból lecsaptam rá, és vasárnapra ki is néztem belőle az első receptet. Naná, hogy egy desszertet :)
Gluténmentes, cukormentes, és Isteni finom :) Éljenek a büntetlen örömök! :)
Hozzávalók:
- 6 közepes méretű tojás
- 20 dkg 65-85%-os (ki milyet szeret) cukormentes étcsokoládé (én 75%-osat használtam)
- 10 dkg vaj
- 20 dkg őrölt mandula (én darabolt mandulát vettem, és azt aprítottam fel úgy, hogy picit azért darabos maradjon)
- 2 csapott ek. xilit (opcionális)
Díszítséhez:
- 2 dl növényi tejszín (tudom, hogy ez baromi sok hozzá, de a maradék tökéletes lesz a kávéba, vagy mellé is fel lehet tálalni :) )
- 2 csapott ek. xilit (Ezzel verjük habosra a tejszínt)
- pár szem eper félbevágva
Elkészítés:
- A vajat olvasszuk fel gőz felett a kockára tördelt étcsokival.
- A tojásokat verjük enyhén habosra, majd mehet hozzá az olvasztott vajas-étcsoki. Kicsit ezzel is keverjük össze.
- Mehet bele a mandula, és a xilit. Keverjük össze ezekkel is alaposan.
- Majd az egészet öntsük egy tűzálló tálba, (vagy ha tortaformát használunk,akkor azt kenjük ki kevés vajjal vagy margarinnal, és egyengessünk rajt el szép egyenletesen 1-2 ek. holland kakaóport.)
- Süssük előmelegített sütőben, 180 fokon 18-20 percig. (Állítólag akkor jó, ha a közepe még kicsit remeg. Nekem nem remegett, tehát lehet egy picit túl sütöttem. Nálam 20 perc volt. Nem égett meg, meg semmi ilyesmi, és finom omlós a tésztája. Csak nem remeg :D )
- Szóval, ha kész, vegyük ki a sütőből, hagyjuk kihűlni, majd borítsuk ki a formából. (Vagy ha tortaformában csináltuk, akkor csak szedjük ki belőle.)
- Díszítsük az elkészített tejszínnel, és a félbevágott eperrel.