Szeretem a különböző péksüteményeket. Azonban a boltban már semmi nem olyan, mint régen… „Milyen kár, hogy a régi jó dolgokból nem maradt semmi!”
Ezért jobb szeretem saját magam elkészíteni. És ha a túró is házi… a vége maga a csoda! Jó reggelt! Jó reggelit! :)
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 2.5 dkg friss élesztő
- 3 dl tej
- 1 kk só
- 5 dkg cukor
- 7.5 dkg margarin (olvasztva)
A töltelékhez:
- 50 dkg túró (én itt a sajátból csináltam, recept itt.)
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 db tojás
- 1 evőkanál búzadara
- + 1 db tojás a kenéshez
Elkészítés:
- Az élesztőt kevés cukrozott langyos tejben felfuttatjuk.
- A liszthez keverjük a sót, a maradék cukrot, a megkelt élesztőt, az olvasztott margarint, és a maradék tejet, majd könnyű tésztát dagasztunk. Letakarva hagyjuk kelni fél óráig szobahőmérsékleten.
- A túrót összekeverjük a kétféle cukorral, a darával és a tojással.
- A megkelt tésztát kinyújtjuk, majd 16 nagyjából egyenlő résszé osztjuk fel.
- Mindegyikre 1-1 jó evőkanálnyi tölteléket teszünk, a sarkokat megkenjük tojással, (használhatjuk azt, amivel a tetejét is majd megkenjük) és a szemben lévő csücsköket egymásra hajtva batyut formázunk. Jól összenyomjuk a tojásos csücsköket és így sütéskor nem nyílik szét.
- Tepsire rendezzük a batyukat.
- Alaposan kenjük meg őket tojással. (fent is és az oldalakat is)
- Kapcsoljuk be a sütőt 165 fokra és amíg bemelegszik pihennek a batyuk.
- Ahogy eléri a megfelelő hőmérsékletet, mehet be kb. fél órára.