Eljött a karácsonyi időszak. Mindenki csomagol ezerrel, bevásárol, szaladgál, rohangál, és tologatja maga előtt az elkerülhetetlent. Azt a bizonyos bejglit! Amit csak azért sem boltban veszünk meg, hanem elkészítjük saját magunk. És 5 percenként sasoljuk a sütőben, hogy vajon kireped, vagy nem....
Nekem.... idén..... végre...... NEM!!!! :) 3 év kísérletezgetés után sikerült 4 tökéletes bejglit készítenem. Figyelve minden lényeges pontra.
Most itt is elárulom a tökéletes bejgli receptet, és a kényes pontokat :) De nyugodtan vágjon bele mindenki. Mert a végeredmény kárpótol a munkáért :)
Hozzávalók: 4db bejglihez
- A tésztához
- 500 g búzaliszt
- 150 g vaj
- 100 g sertészsír
- 50 g porcukor
- 2 csipet só
- 8 g élesztő (friss)
- 3 tojássárgája
- 100 ml tej
A töltelékhez
- 270 g dió (darált)
- 110 g porcukor
- vanília aroma
- fahéj
- 1 ek. baracklekvár
- szerecsendió
- forralt tej, amennyit felvesz
Mákoshoz:
- 20 dkg darált mák
- 10 dkg porcukor
- vanília aroma
- narancs reszelt héja
- forralt tej, amennyit felvesz
A kenéshez
- 2 db tojássárgája
- 2 db tojásfehérje
Elkészítés
- Egy tálba kimérjük a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot, és a sót, és összemorzsoljuk az összetevőket.
- Egy másik edénybe megy az élesztő, a tej, és a tojássárgája, simára keverjük az őket.
- A lisztes keverékhez öntsük hozzá a tejes cuccot, és gyúrjuk simára a tésztát, figyelve arra, hogy ne gyúrjuk túl. Ahogy nagyjából egynemű lesz, mehet a deszkára, és ott gyorsan készre dolgozzuk.
- Ha kész a tészta, 4 egyenlő részre osztjuk, gömbölyítjük, majd fóliával letakarva minimum egy órára tegyük a hűtőbe.
- Jöhet a töltelék.
- Egy tálba kimérjük a diót, a cukrot, a fahéjat, a vanília aromát, és lazán összekeverjük őket. Ez után mehet bele a narancslekvár. Azzal is eldolgozzuk.
- Egy lábasban tejet forralunk, és evőkanalanként keverjük a diós keverékhez. Arra kell figyelni, hogy ne legyen "szottyos" mert azaz egyik oka a repedésnek. Ahogy látjuk, hogy összeállt, hagyjuk a tejet. (Nekem speciel a diósba talán 2 vagy 3 ek. tej ment.) Kész a diós töltelék. Ketté osztjuk.
- A mákhoz hozzákeverjük a cukrot, a vanília aromát, és utána ebbe is kanalanként adagoljuk a forró tejet. Itt is ugyan úgy óvatosan. Ezt is ketté osztjuk.
- A tésztát nagyjából egy A4-es lapnak megfelelő, egyenletes vastagságú téglalapokra nyújtjuk. A végeket késsel plasztikázzuk.
- Kettőt megtöltünk a diós keverékkel, kettőt a mákossal. Kb. 1-1 centi maradjon el a széleken. Majd jöhet a feltekerés.
(Nem tudom mennyire számít, de én kettesével készítettem el. Először megcsináltam a mákosat, majd amíg az sült, addig elkészítettem sütésre a diósat. Úgy gondoltam, ha nincs szorosan a tepsin, az is meggátolja a repedést.)
- A bal és jobb szélét óvatosan felhajtjuk, rásimítjuk. Majd lentről elkezdjük feltekerni. Óvatosan, ne túl szorosan.
- Tegyük sütőlemezre a kész tekercseket, úgy, hogy a hajtás lefele legyen.
- Kenjük le a tojássárgájával a bejgliket. Ezután tegyük hűvös helyre száradni!
- Ha a tojássárgája megszáradt, kenjük le tojásfehérjével is. Majd szurkáljuk meg villával, vagy bármivel. Én egy vastagabb hústűt használtam. Ismét tegyük a bejgliket hűvös helyre, és várjuk meg, míg ismét megszikkad a kenés.
- Közben melegítsük elő a sütőt (alul-felül sütés) 200 fokra.
- Ha megszáradt a bejgli, mehet a sütőbe. 10 percig sütjük 200 C-on, majd vegyük vissza a sütőt 190 C-ra, és további kb. 10 percig süssük. De a vége felé azért nézzünk rá a sütő ablakán keresztül, nehogy megégjen.
- Ha kész, jöhet ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
Amikor langyos hőmérsékletet ér el a bejgli, frissen tartó fóliába csomagoljuk, és várjuk a karácsonyt. :)